Opublikowano Dodaj komentarz

Kora do ogrodu – krótki przewodnik dla początkujących ogrodników

Masz własny ogródek i chciałbyś w łatwy sposób wprowadzić w nim ład i przejrzystość przestrzeni? Popdpowiemy Ci jak użyć znakomitego materiału do ściółkowania jakim jest kora drzewna. Dowiesz się o jej stosowaniu i właściwościach. Zapraszamy do dalszej części bloga.

kora do dekoracji

Kora z drzew to znakomity naturalny materiał do ściółkowania podłoża w ogrodzie, w którym rosną hortensje, tuje i drzewa iglaste, piwonie, wrzośce, kalmie, azalie, trawy ozdobne, goździki, wiosenne sasanki, magnolie, wiązy, rododendrony, agrest, poziomki, żurawina borówki…  Roślin, które uwielbiają wręcz kwaśny odczyn gleby jest sporo. Piszemy o tym, ponieważ dzięki korze uzyskujemy kwaśny odczyn gleby. Warto o tym pamiętać planując otoczenie w ogrodzie. Dzięki tej naturalnej podsypce zachowamy zarówno estetykę jak i zadbamy o wzrost naszych roślin.

Rośliny kwasolubne to rośliny, które lubią kwaśny odczyn gleby. To znaczy, że dobrze rosną, rozwijają się i kwitną w podłożu, które ma kwaśny odczyn i mają intensywnie zielone liście.

Stosowanie kory drzewnej zapewnia nam odpowiednie właściwości gleby oraz wspomaga dłuższe zachowanie wilgoci, utrudnia rozwój niechcianych chwastów, ochroni korzenie roślin przed nagłymi zmianami temperatur, ogranicza także wypłukiwanie z podłoża substancji odżywczych, a dodatkowo pełni w ogrodzie funkcję dekoracyjną.

Rodzaje kory drzewnej

Na początek

Nie każdy sobie zdaje sprawę, z tego, ze są różne rodzaje kory drzewnej. Najbardziej popularne są kawałki kory iglastej z sosen i świerków. Z drzew liściastych np. Buku, a także egzotycznych jak np. z palmy, kokosowca. 
Kora z drzew iglastych posiada także minerały jak magnez, potas, fosfor i celulozę.

Kora Sosnowa 

Świeża kora posiada charakterystyczną jasną barwę. Znacznie wolniej się rozkłada od kory suszonej i wygląda zdecydowanie bardziej dekoracyjnie. Niestety w swoim składzie zawiera więcej związków organicznych,  które utrudniają roślinom wzrost i rozwój. Są to głównie polifenole i garbniki. Zawiera także duże ilości bakterii pozbawiających glebę dużych ilości azotu. By zapobiec nadmiernemu wypłukiwaniu się związków azotowych wystarczy użyć na początku wiosennego sezonu, wraz ze świeżą korą sosnową większych dawek nawozów azotowych.

Kora sosnowa przekompostowana jest ciemniejsza, drobniejsza, mniej dekoracyjna od kory świeżej. Ze względu na to, że jest lżejsza wymaga częstszego uzupełniania. Także podlega szybszemu rozkładowi. Ma to jednak bardzo dobry wpływ na glebę. Dzięki temu procesowi szybciej zasili glebę w składniki pokarmowe. Jest także mniej kwaśna, jej pH wynosi około 6,5. Kora sosnowa  przekompostowana pozbawiona jest znacznej części garbników i fenoli oraz lepiej magazynuje wodę co także ma pozytywny wpływ na rośliny.

Z rodzaju kory z drzew iglastych wyróżniamy także kora sosnowa grubo mielona. Jest najlepsza do ściółkowania rabat położonych w miejscach wietrznych.  Gruba struktura tego podłoża utrudnia rozwiewanie poszczególnych kawałków przez wiatr. Taka kora wolniej się też rozkłada i lepiej wygląda pod dużymi roślinami i na zewnętrznych strefach podwórza np. pod pasem tui rosnących pod płotem.

Najbardziej uniwersalna jest kora sosnowa średnio mielona, która nadaje się do ściółkowania większości roślin na różnych rodzajach rabat. Należy jednak pamiętać, że kora ta jest bardziej zmielona przez co lekka i delikatna. Podatna na zwiewanie przez wiatr, musi być co pewien czas uzupełniana i sprawdza się jako dodatek do podłoża niż jako samodzielna ściółka.

Kora z drzew liściastych

Posiada nieco inne właściwości niż kora sosnowa lub świerkowa. Należy pamiętać, że ten rodzaj kory z drzew liściastych ma odczyn zasadowy. Najlepiej służy roślinom, które preferują obojętny lub zasadowy odczyn podłoża. Są to rośliny głównie kwitnące, jednosezonowe jak groszki, ostróżeczki, jaskry, kopytnki, zawilce, czosnek niedźwiedzi. Kora “liściasta” posiada mniej związków żywicznych niż kora “iglasta” z drzew iglastych. Należy uważać i dowiedzieć się wcześniej jakie gatunki roślin moga ją mieć w swoim otoczeniu, ponieważ kora z orzecha włoskiego i dębu może zawierać spore ilości niebezpiecznych dla roślin garbników i polifenoli. Najbezpieczniej jest używać kory przekompostowanej przez  okres 2-3 lat, ponieważ podczas rozkładu traci ona sporo szkodliwych substancji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *